Wie is Perron

perron 20130812Perron is de man achter Perron Bieren.

Perron woont in Gellik, Limburg, Belgiƫ. Hij komt daar oorspronkelijk niet vandaan, maar heeft het daar prima naar zijn zin. De goede zorgen van zijn schoonmoeder zitten daar vast voor iets tussen.

Perron brouwt sinds 1994 op kleine schaal bier. Hij experimenteert met - het kweken van - het brouwen met - eigen hop. Hij zoekt daarbij niet naar extreme bitterheid, maar vooral naar aromatische smaak. Perron probeert bieren te brouwen die bol staan van smaak. Hij is op zoek naar andere en nieuwe smaken. Hij gebruikt zijn hoptuin -en die uit Poperinge- als inspiratiebron.

Perron is niet zijn echte naam...


Tijdens een bezoek aan Luik leerde hij over het Prinsbisdom en perrons. Het Prinsbisdom was gelegen in de omgeving van de Maas, waar nu de provincies Luik en Limburg liggen. In het zuiden vanaf Bouillon tot aan Maaseik in het noorden. Naar het westen tot aan Sint-Truiden. Het heeft bestaan van het jaar 980 tot aan 1795.

De Prinsbisschop was een machtig man, want hij had zeggenschap over zowel de wereldlijke als de kerkelijke aangelegenheden.

Perron Borgloon_2De belangrijkste steden binnen het Prinsbisdom mochten een perron oprichten. Een perron was het symbool van autonomie en zeggenschap, een belangrijk bezit voor een stad in die tijd.

Een perron is een stenen zuil met bovenop een dennenappel en een kruis. Een stad met een perron had een grote mate van zelfstandigheid en kon zelf wetten schrijven.

Deze perrons werden geplaatst op een centrale plaats in de stad, op het marktplein of voor het stadhuis. Rondom het perron werd recht gesproken en nieuwe wetten of andere belangrijke algemene zaken werden bij het perron verkondigd.

maaseik oude_prentIn diverse steden staan die perrons nu nog steeds. Vanzelfsprekend in Luik, maar ook Maastricht, Bilzen, Maaseik, Sint-Truiden, Tongeren...

Zoom eens in op het plaatje hiernaast...het is een oude tekening van Maaseik. Op het plein kan je duidelijk het perron zien staan.

De symboliek van die vroeg middeleeuwse stenen zuilen intrigeerde hem enorm.

 

 


Daar wilde hij iets mee doen...

perron logoPerron woont in het voormalig Prinsbisdom...

Perron bepaalt zelf wanneer er gebrouwen wordt...

Perron bepaalt zelf welk bier hij brouwt...

Perron is onafhankelijk!

Daarom heeft hij zijn eigen perron gemaakt. De dennenappel is vervangen door een groene hopbel. Het kruis is vervangen door een roerstok. Maar die roerstok heeft hij hard nodig om te brouwen en die is daarom van het perron verdwenen.

...en zo is Perron Bieren ontstaan.


Perron gelooft in de toekomst en de kracht van de regionale kleinschaligheid.

Perron wil een kleine brouwerij zijn, die gegeerd wordt om de kwaliteit en varieteit die hij levert. Zijn bieren zullen worden aangemerkt als delicatessen. Perron wil eigenlijk ook enkel voorzien in de lokale markt.

Perron probeert het cultureel erfgoed van de regio onderdeel te maken van het hedendaags genieten.

Perron denkt dat u nog meer van hem gaat horen.