Brouwerij

Beleef een virtuele brouwdag met Perron...

14:45 uur: Gist toevoegen

IMG 5697 temperatuurcontrole 1De gist mag nu bij het wort. Dan gaat de cilinderconische gisttank dicht en moeten de gistcellen het werk voortzetten dat Perron is begonnen.

Het controlepaneel regelt nu automatisch en zeer secuur de vergistingstemperatuur gedurende ongeveer een week na het brouwen.
Het is erg belangrijk dat de vergisting onder de juiste temperatuurcondities verloopt. Het controlepaneel schakelt een pomp, die water uit de groene waterkoeler door een spiraal pompt die in het bier hangt. Ook de temperatuur van het water wordt door het controlepaneel geregeld.

Allemaal automatisch, Perron kan op zijn beide oren slapen.

15:00 uur: Schoonmaken

handschoenenTja, nu trekt Perron zijn rubberen handschoenen aan en gaat hij een tijdje kuisen. Alles moet weer proper zijn voor de volgende brouwdag. Hé, zelfs zijn handschoenen zijn van Blichmann!

Twee tot drie weken later: Op vat zetten


fustelen 1Na ongeveer twee weken is de vergisting volledig afgelopen en is het jonge bier al ver uitgeklaard. Soms neemt Perron nog een weekje langer de tijd, bijvoorbeeld om te dry-hoppen.
Dan wordt het jonge bier op vat gezet. De vaten worden uiteraard eerst goed gereinigd en ontsmet. Kwaliteit staat voorop!
Zodra een vat vol is, wordt het met CO2 gesloten en wordt de aanwezige lucht uit het vat verdreven.

fustelen 2

Additional information