Brouwerij

Beleef een virtuele brouwdag met Perron...

07:00 uur: Water tappen en opwarmen

DSC07674
louver screen_1Perron gebruikt inox brouwketels met een inhoud van 198 liter.

Bier bestaat voor het grootste deel uit water. Perron gebruikt enkel kraanwater.

Onderin de beslagketel ligt de inox filterplaat, die dient om later de graanresten van de extractvloeistof, die wort noemt, te scheiden. De filterplaat is een geschenk van John Blichmann, na een bezoek van hem aan mijn brouwerij.

Het water wordt verwarmd tot ongeveer 67-72 graden Celcius afhankelijk van het brouwsel. Een temperatuurregelaar zorgt ervoor dat het verwarmen automatisch stopt zodra de gewenste temperatuur bereikt is. In de tussentijd zoekt hij de overige ingrediƫnten voor het bier bij elkaar.

07:30 Mout wegen en pletten

moutzakkenPerron gebruikt voornamelijk de mouten van de gerenommeerde mouterij Weyermann uit Bamberg, maar zo nu en dan ook van diverse andere mouterijen, al naar gelang beschikbaarheid en het bier dat hij wil brouwen.
Na het afwegen van de benodigde mouten, haalt Perron zijn schrootmolen tevoorschijn. Het is een Schmidling MaltMill met tandwiel gedreven rollen. Als het erg koud is, dan schroot hij met de handzwengel om wat warm te worden. Maar gelukkig komen zulke lage temperaturen niet vaak voor Wink. Meestal gebruikt Perron de boormachine om de mout in een rustig tempo te pletten.

De mout wordt tussen de rollen geplet. Het kafje moet daarbij zo heel mogelijk blijven. Om dat beter te laten verlopen, bevochtigt Perron de mout eerst een beetje met water. Daardoor worden de kafjes buigzamer en blijven ze beter heel.

08:00 uur: Beslag maken en zetmeel omzetten in suikers

beslag 198Perron roert het beslag met de hand. Hij gebruikt vanzelfsprekend een houten roerstok. En dat wil hij blijven doen, dat geeft meer binding met het bier, vindt hij. Hij is nogal romantisch aangelegd wat dat betreft.

Additional information