Brouwerij

Beleef een virtuele brouwdag met Perron...

De werkplaats van Perron

DSC07584De brouwerij van Perron is niet heel groot, hij meet krap 20 vierkante meter. Een brouwsel levert ongeveer 125 liter bier op. Dat is voor brouwerijen klein te noemen, daarom is Perron een picobrouwerij.

Ondanks dat hij handmatig en in kleine hoeveelheden brouwt, is de brouwerij toch wel high-tech te noemen. Bijna alles is van inox. En het is er altijd spic en span. Om de beperkte ruimte optimaal te gebruiken, staat de meeste apparatuur op wielen. Zo wordt de brouwerij tijdens de werkzaamheden steeds anders ingericht.

Lees verder en ervaar hoe het bier van Perron wordt gebrouwen...

Eerst plannen...

Zo ongeveer eens per drie maanden denkt Perron na over welke bieren hij de komende tijd wil gaan brouwen. Daarbij kijkt hij vooruit op de kalender welke feestdagen en festiviteiten er zullen gaan zijn, hij zit boordevol ideeen voor lekkere bieren, en houdt rekening met de wensen van klanten en neemt vanzelfsprekend lopende afspraken mee in zijn vooruitzichten.
Is de lijst van bieren eenmaal samengesteld, dan is het zaak te zorgen dat er voldoende grondstoffen in voorraad zijn om de bieren te kunnen gaan brouwen. Door eens per kwartaal te bestellen, kan Perron de transportkosten wat beperken.

Aangeven

Uiterlijk 3 werkdagen voordat een bier gebrouwen wordt, dient het brouwsel te worden aangegeven bij de Dienst Douane en Accijnzen. Bierbrouwen is alcohol produceren, en dat wordt allemaal van overheidswege strikt gereguleerd.


Er is heel wat administratie vereist in de brouwerij. Diverse lijsten moeten worden bijgehouden om aan te kunnen tonen dat alles volgens de regelgeving verloopt. Het gaat dan niet enkel om accijnzen, maar ook om verpakkingsheffing en niet te vergeten voedselveiligheid. Voor dit laatste moet onder andere de herkomst van grondstoffen kunnen worden getraceerd. Zowel van grondstof naar bier als terug van bier naar gebruikte grondstoffen.

Additional information